Tuberous Sclerosis Alliance of Israel   טוברוס סקלרוזיס ישראל
  
  
  
  

 



מוח ותפקודים נוירולוגיים 


מוח ותפקודים נוירולוגיים Brain Abnormalties


אצל אנשים עם  TSC ניתן לראות מספר ממצאים אופיינים במוח, כולל טוברים, גושים קטנים בדפנות חדרי המוח (Subependyaml nodules), וגידול מסוג אסטרוציטומה (SEGA). בחלק מהאנשים קיימים כל הממצאים הללו ובחלק אין בכלל. למרבית האנשים עם טוברוס סקלרוזיס יהיה אחד מהממצאים הללו.

 

טוברים קורטיקליים

טוברים קורטיקאליים מודגמים בצורה הטובה ביותר בהדמיית MRI . מאפיין בולט זה היה גם הבסיס הראשוני לשם שניתן לתופעה "טוברוס סקלרוזיס".  הטוברים מייצגים הפרעה בהתפתחות קליפת המוח ומכילים תאים לא תקינים. לחלק מהאנשים עם TSC  יש הרבה מאד טוברים בעוד לאחרים אין כלל. את הטוברים קשה יותר לראות במוח של תינוקות מאשר במוח בוגר יותר, אולם עדיין ניתן לראותם בהדמיה של תינוק נולד. הטוברים ו/או האזור שסביבם, קשורים בהתפתחות של התקפים אצל אדם עם TSC. יחד עם זאת, מחקרים עדכניים מצאו  שיכולים להיות מספר רב של תאים לא תקינים המפוזרים במוח של אדם עם TSC  אך תפקידם בהתפתחות ההתקפים אינו ברור.

 


גושים בחדרי המוח Subependymal Nodules-(SENs)

ה SENs  הם צברים קטנים של תאים הממוקמים בדפנות חדרי המוח (המרווחים במוח המלאים בנוזל השדרה [CSF]). הגושים לעיתים מלאים סידן וקל לזהותם ב MRI.


גידול מסוג אסטרוציטומה בחדרי המוח Subependimal Giant Cell Astrocytoma-(SEGA)

סוג זה של גידול לא ממאיר מתפתח אצל  5-15% מהאנשים עם TSC . לעתים ניתן לזהות SEGA  בעובר במהלך ההריון או לאחר הלידה. גדילת הגידול שכיחה בתקופת גיל הילדות, נעורים ובגרות מוקדמת, והסיכוי לגדילתו קטן משמעותית לאחר אמצע שנות העשרים. יש לבצע MRI  מוח בעת האבחנה של TSC  על מנת לקבל תמונה כבסיס להשוואה, ובהמשך כל 1-3 שנים עד גיל 25. תדירות בדיקות המעקב צריכה להיקבע על ידי הרופא המטפל, על בסיס מספר גורמים כגון הסימפטומים שתוארו קודם. בהתאם לכך, יש לבצע  MRI באופן תכוף יותר מאשר פעם בשנה, אם הSEGA   גדל בין שתי בדיקות הדמייה עוקבות.

אם הSEGA  גדול מספיק, הוא עלול לחסום את זרימת נוזל השדרה בין חדרי המוח ולגרום להידרוצפלוס (הצטברות נוזלים בחדרי המוח). במצב זה, ייווצר לחץ מוגבר במוח שעלול לגרום להקאות, סחרחורות, כאב ראש, שינויים בתיאבון, במצב הרוח ובהתנהגות. במידה וזה קורה, יתכן ויהיה צורך להסיר את הגידול בניתוח. מאחר ו SEGA   הוא גידול שפיר (לא ממאיר) אין להשתמש  בקרינה לטיפול במצב זה. ניסויים קליניים הראו כי SEGA  מצטמק תחת טיפול במעכבי mTOR  כגון אוורולימוס וסירולימוס. תופעות לוואי של שימוש בתרופות אלו כוללות פצעים בפה (סטומטיטיס) וזיהום בדרכי הנשימה העליונה.

ישנם דיווחים על גדילה מחדש של הגידול כאשר מפסיקים את הטיפול התרופתי. חשוב  לדבר עם הרופא  ולהבין את הסיכונים והתועלת של ניתוח לעומת טיפול תרופתי.

מעורבות נוירולוגית

הביטויים הנוירולוגיים השכיחים של טוברוס סקלרוזיס  הינם: אפילפסיה, מוגבלויות שכליות (קלות או חמורות) ובעיות התנהגות או פסיכיאטריות.  לאנשים עם TSC  קל, יש בדרך כלל פחות או אין כלל בעיות נוירולוגיות, למרות שלעתים יכולות להיות להם לקויות למידה קלות או בעיות נפשיות.

אפילפסיה / מחלה פרכוסית

התקפים נשארו אחד המאפיינים הנוירולוגיים השכיחים של טוברוס  סקלרוזיס, המופיעים ב 85% מהמקרים. חלק מהתינוקות עם טוברוס סקלרוזיס יאובחנו לאחר אירוע התקף המכונה nfantile spasms. . ילדים גדולים יותר ומבוגרים יכולים לפתח מספר סוגי התקפים כגון התקף כללי, התקף חלקי עם שינוי במצב ההכרה והתקפים חלקיים אחרים. למעלה מ 50% מהאנשים עם טוברוס סקלרוזיס שיש להם אפילפסיה, לא יגיבו לתרופות אנטי אפילפטיות סטנדרטיות ויאובחנו עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. ישנם אמצעים לזהות את המקום המדוייק ממנו מתחיל ההתקף (נקרא מוקד ההתקף) ולשפר את הפעולות הנוירוכירורגיות להסרת אזורים אלו במוח.  למרות שלא כל האנשים עם טוברוס סקלרוזיס, שעוברים ניתוח מוח בשל אפילפסיה, משתחררים לגמרי מהתקפים, במקרים רבים התוצאה היא שיפור ניכר בתדירות ו/או חומרת ההתקפים.

 

לקויות שכליות

ל- 45-60% מהאנשים עם טוברוס סקלרוזיס יש לקויות שכליות, אך דרגת החומרה נעה בין קלה לחמורה. חלק מהילדים  מתפתחים באופן תקין עד להופעת התקפים, אך אז התקדמותם נעצרת או מתדרדרת. אצל אנשים שההתקפים שלהם ממשיכים למרות טיפול, יש סיכון מוגבר ללקויות שכליות.

בעוד שלרוב האנשים (עם טוברוס סקלרוזיס) שיש להם לקויות שכליות יש גם אפילפסיה, לרוב האנשים עם אפילפסיה וטוברוס סקלרוזיס, אין לקויות שכליות משמעותיות. לחלק מהאנשים עם טוברוס סקלרוזיס יכולים להיות קשיי למידה קלים, ויש לקחת זאת בחשבון במיוחד בזמן התערבות מוקדמת, בתוכניות לימוד, או בחירת מקצוע.

 

הפרעות נוירו פסיכיאטריות הקשורות ל טוברוס סקלרוזיס

TSC-Associated Neuropsychiatric Disorders (TAND)

טוברוס סקלרוזיס קשורה למגוון רחב של ביטויים פסיכיאטריים, התנהגותיים ושכליים. TAND הוא ביטוי חדש, המנסה לתאר תפקודים אלו בהקשר ל TSC. הביטויים  כוללים התנהגות אלימה, הפרעה על הספקטרום האוטיסטי ASD)), לקויות שכליות, הפרעות פסיכיאטריות, פגמים נוירופסיכולוגיים, וכן קשיים בבית הספר או קשיים תעסוקתיים.

טוברוס סקלרוזיס היא הפרעה גנטית  המקושרת לרוב ל ASD. לכן רצוי שקשיים בתקשורת וברכישת שפה, קשיים באינטראקציות חברתיות  ודפוסים לא רגילים של משחק או התנהגות, יובילו לבדיקת התפתחות מדוקדקת ברגע שהם מזוהים. 

מומחים בכנס הקונצנזוס ל TSC ב 2012 המליצו שכל האנשים עם TSC, יבדקו לגבי הפרעות נוירו פסיכיאטריות הקשורות  לטוברוס סקלרוזיס בעת האבחנה, ולפחות פעם בשנה. בדיקה מפורטת יותר תתבצע אחרי בדיקת סינון ראשונית. כל אדם עם TSC צריך  לעבור הערכה פורמאלית מקיפה בנקודות זמן משמעויות בהתפתחות (היינו - תינוק, פעוט, טרום בית ספר, שנות בית הספר המוקדמות, שנות הביניים בבית ספר, התבגרות ובגרות).

 




logo בניית אתרים